Informacje zaczerpnięte z Food-Info.net
E100- E200 Barwniki E100 Kurkumina E100(ii) Kurkuma
- Kolor żywności zmienia się od żółtego do czerwonego, w zależności od pH (kwasowości). Nie jest dobrze rozpuszczalny w wodzie
- Naturalny barwnik wyizolowany z korzeni i łodygi Yellowroot (łac. Curcuma longa lub Curcuma domestica ). Kurkuma jest surowym ekstraktem, podczas gdy kurkumina oczyszczonym związkiem chemicznym. Związek ten nadaje przyprawie curry żółtą barwę
- Może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian
E101 Riboflawina
- Barwi żywność na żółto, sylabo rozpuszczana w wodzie.
- Naturalny barwnik obecny w żywności np: mleko, jaja, wątroba i warzywa. Komercyjnie produkowana z drożdży, także otrzymywana syntetycznie.
- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian. Mimo ze może być otrzymywana z mleka, na skale produkcyjna nie stosuje sie tej metody.
E101(ii) (inaczej E-106) Riboflawiny- 5'- fosforan
- Barwi żywność na żółto, sylabo rozpuszczana w wodzie.
- Naturalny barwnik obecny w żywności np: mleko, jaja, wątroba i warzywa. Komercyjnie produkowana z drożdży, także otrzymywana syntetycznie.
- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian. Mimo ze może być otrzymywana z mleka, na skale produkcyjna nie stosuje sie tej metody. E102 Tartrazyna
- Barwi żywność na żółto. Bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy - Tartrazyna jest barwnikiem azo. Nie odnotowano efektów ubocznych po spożyciu czystej tartrazyny. Wyjątek stanowią osoby z nietolerancja salicylanów (aspiryna, jagody, owoce); w tych przypadkach tartrazyna wzmaga objawy nietolerancji. W połączeniu z benzoesanami (E210-215), tartrazyna jest często odpowiedzialna za wystąpienie syndromu ADHD (nadpobudliwość) u dzieci. Barwnik ten jest także czynnikiem uwalniającym histaminę, dlatego po jego spożyciu astmatycy mogą odczuć wzmożone objawy choroby.
- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.
E104 Żółcień chinolinowa
- Nadaje zielono-żółtą barwę, dobrze rozpuszczalna w wodzie.
- Nie wykazuje skutków ubocznych dla stężeń, w których jest stosowany, aczkolwiek E104 może działać jako wyzwalacz histaminy.
- Może być spożywany przez wszystkie grupy religijne wegan i wegetarian.
E107 Żółcień 2G
-Barwi żywność na żółto, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy.
- E107 jest barwnikiem azo, zatem przyczynia sie do rozwoju alergii, nadpobudliwości i astmy. Jej zastosowanie jest ograniczone i w najbliższej przyszłości może zostać zakazane.
- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.
E110 Żółcień pomarańczowa FCF
- Nadaje żółtą barwę, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy.
- E110 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci.
- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.
E120 Karmina, Koszenila
- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
- Naturalny, czerwony barwnik żywności wyizolowany z owadów Coccus cacti, żyjących na różnych gatunkach sukulentów. E120 (i) jest czystym barwnikiem, podczas gdy E120 (ii) jest surowym ekstraktem.
- Brak efektów ubocznych w stężeniach używanych w żywności. Wzrastająca aktywność ruchowa została odnotowana w kilku przypadkach. Powiązanie z alergią jest dobrze znane gdy substancja ta jest używana w kosmetykach.
- Ponieważ jest to ekstrakt z owadów, E120 nie może być spożywany przez wegan i wegetarian a także przez niektóre ugrupowania religijne.
E122 Azorubina
- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy.
- Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi nie tolerujących salicylanów. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność dzieci.
- E122 może być spożywany przez wszystkie ugrupowania religijne, wegan i wegetarian.
E123 Amarant
- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy.
- Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi nie tolerujących salicylanów. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność dzieci. Związek pomiędzy guzami a amarantem został ustalony dla szczurów, ale nie został udowodniony wśród ludzi. Pomimo to, wiele państw ograniczyło użycie amarantu do czasu przeprowadzenia dalszych testów, a dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) zostało obniżone do 0,5 mg/kg.
- Może być spożywany przez wszystkie ugrupowania religijne, wegan i wegetarian.
E124 Pąs 4R
- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy.
- Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi nie tolerujących salicylanów. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność dzieci.
- Może być spożywany przez wszystkie ugrupowania religijne, wegan i wegetarian.
E127 Erytrozyna
- Nadaje czerwoną barwę, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
- Syntetyczny czerwony barwnik zawierający jodynę.
- Wykazuje kilka skutków ubocznych dla stężeń stosowanych w żywności. Zwiększona nadpobudliwość zgłoszona w kilku przypadkach, jak również możliwe powiązania z mutagennością. Erytrozyna powoduje zwiększoną czułość na światło u osób nadwrażliwych. W zwiększonych stężeniach erytrozyna zakłóca metabolizm jodyny. Jednakże takie stężenia nie są stosowane w żywności.
E128 Czerwień 2G - Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy.
- Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, dlatego też wzmacnia objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem może wywoływać nadczynność u dzieci. Ponadto czerwień 2G może wywoływać anemię i może być czynnikiem mutagennym. W związku z tym, zastosowanie barwnika zostało mocno ograniczone, a dopuszczalna dzienna dawka zmniejszona.
- Może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.
E129 Czerwień Allura AC
- Nadaje czerwoną barwę, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. - Syntetyczny barwnik azowy.
- E129 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci. Jeden z produktów degradacji tego związku, może powodować raka pęcherza u zwierząt, jeśli jest obecny w wysokim stężeniu.
- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.
E131 Błękit patentowy V
- Nadaje niebieską barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
- Syntetyczny niebieski barwnik.
- Skutki uboczne zdarzają się rzadko w takich stężeniach, w jakich są stosowane jest do żywności. Są doniesienia o rzadkich przypadkach alergicznych reakcji, ze względu na łączenie się barwnika z białkami organizmu. Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy oraz wegan i wegetarian.
E132 Indygotyna
- Nadaje niebieską barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
- Niebieski barwnik naturalnie występujący w krzewie Indigofera tinctoria , chociaż na skale produkcyjna wytwarzany syntetycznie.
- W stężeniu obecnym w żywności bardzo rzadko powoduje efekty uboczne. Z powodu wiązania się tego barwnika z Białkami, sporadycznie mogą wystąpić reakcje alergiczne. Jest on także zdolny do uwalniania histaminy.
- Może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.
E133 Błękit brylantowy FCF
- Nadaje niebieską barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. - Syntetyczny niebieski barwnik.
- Znajduje się w lodach i kilku innych produktach spożywczych; głownie używany do produkcji kosmetyków.
- Przy koncentracji obecnej w produktach efekty uboczne występują rzadko. W niektórych przypadkach odnotowano reakcje alergiczne.
- Może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.
E140 Chlorofile - Nadaje zieloną barwę, dobrze rozpuszczalny w wodzie barwnik żywności.
- Naturalny zielony barwnik, który występuje we wszystkich roślinach i glonach. Na skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny.
- Może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.
E141 Chlorofili kompleksy miedziowe
- Nadaje zieloną barwę, E141 (i) jest rozpuszczalny w wodzie, a E141 (ii) jest rozpuszczalny w oleju.
- Syntetyczne miedziowe kompleksy chlorofili (E140) są naturalnym zielonym barwnikiem, który występuje we wszystkich roślinach i glonach. E141 na skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny. Podczas chemicznej de-estryfikacji chlorofilu, wytwarzane są feofityny.
- Miedz jest uwalniana w czasie ogrzewania E141; jakkolwiek, miedz zawarta w tym związku nie osiąga stężenia toksycznego.
- Może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.
E142 Zieleń S - Nadaje zieloną barwę, barwnik syntetyczny - Syntetyczny zielony barwnik.
- Nadanie żywności zielonej barwy. E142 jest rozpuszczalny w wodzie, ale niestabilny w roztworach kwasów i zasad.
- Niewiele skutków ubocznych jest znanych, są Doniesienia o przypadkach alergii i anemii.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E150a-d Karmel
E150a karmel alkaliczny, karmel klasy I E150b karmel zasadowo-siarczynowy, karmel klasy II E150c karmel amoniakalny, karmel klasy III E150d karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV
- Kolory: od brązowego do czarnego. Rozpuszczalny w wodzie, o specyficznym, czasami gorzkim smaku.
- Mieszanki o kompleksowej barwie brązowej. Wytworzone przez ogrzewanie na sucho lub palenie cukru w obecności zasad, amoniaku, siarczynu lub ich kombinacji.
- Przy spożyciu dużych dawek E150c i E150d mogą wystąpić problemy jelitowe. Ze względu na złożoną budowę związku nadal prowadzi się badania toksykologiczne.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E151 Czerń brylantowa BN
- Nadaje czarna barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy.
- Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi z nadwrażliwością na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, zatem wzmacnia objawy astmy. Przy występowaniu z benzoesanem powoduje nadczynność u dzieci. W jelitach, może być przekształcony przez bakterie do prawdopodobnie niebezpiecznych składników, stąd wynika raczej niskie ADI i ograniczenie jego zastosowania.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E153 Węgiel
- Czarny, nierozpuszczalny w wodzie barwnik. Stosowany również jako środek filtracyjny.
- Naturalny pierwiastek, wytwarzany przez spalenie(zwęglenie) części roślinnych.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E154 Brąz FK
- Brązowy barwnik żywności, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
- Mieszanina syntetycznych barwników azowych.
- Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, zatem może wzmacniać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wywołuje nadczynność u dzieci. Kilka składników mieszaniny może być czynnikami mutagennymi; stąd jego użycie zostało ograniczone do kilku produktów.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E155 Brąz HT
- Brązowy barwnik żywności, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.
- Syntetyczny barwnik azowy.
- Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, dlatego też wzmacnia objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem może wywoływać nadczynność u dzieci.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E160a Alfa-, Beta- i Gamma- karoten
E160a (i): β -karoten (syntetyczny), CI 40800 E160a (ii): α-,β-,γ-karoten (mieszanina), CI 75130 E160a (iii): β-karoten (naturalny)
- Nierozpuszczalne w wodzie barwniki żywności o barwie od żółtej do pomarańczowej, zależnie od rozpuszczalnika użytego przy ekstrakcji.
- Naturalny barwnik wydzielany z kilku roślin; do celów przemysłowych uzyskiwany jest z marchwi. E160a (i) produkowany jest syntetycznie. Karotenoidy występują jako izomery, składające się z wielu chemicznie identycznych, ale stereochemicznie różnych części składowych. Rzeczywisty skład jest uzależniony od gatunku rośliny.
- Nieznane w stężeniach występujących w żywności. Wysokie stężenie wywołuje żółty koloryt skóry. Karoten jest źródłem witaminy A (2 części karotenu równają się jednej części witaminy A), dlatego też wysokie stężenie będzie wywoływało objawy zatrucia witaminą A.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E160b Annatto, Biksyna, Norbiksyna
- Barwniki spożywcze o kolorach od czerwonego do brązowego, w zależności od rozpuszczalnika użytego do ekstrakcji.
- Naturalny barwnik izolowany z nasion drzewa annatto (Bixa orellana) . Annatto jest nazwą surowego wyciągu, podczas gdy biksyna jest barwnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach a norbiksyna w wodzie.
- Annatto może spowodować alergie i egzemę. (nie zawsze wiadomo, który czynnik w mieszaninie jest odpowiedzialny za efekty uboczne).
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E160c Ekstrakt z papryki
- Ciemnoczerwony barwnik spożywczy, jak również przyprawa.
- Naturalny barwnik izolowany z pieprzu (Capsicum annuum). Mieszanina ta zawiera głównie kapsoksantynę i kapsorubinę.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E160d Likopen
- Ciemno czerwony barwnik stosowany w przemyśle spożywczym. - Naturalny barwnik, obecny w wielu żółtych i czerwonych roślinach i owocach. W celach przemysłowych wyodrębniany z pomidorów.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E160e Beta-apo-8'-karotenal
- Ciemno czerwony barwnik stosowany w przemyśle spożywczym, rozpuszczalny tylko w olejach.
- Naturalny barwnik, obecny w wielu roślinach. W celach przemysłowych wytwarzany z karotenu lub wyodrębniany z roślin.
- Brak znanych efektów ubocznych w dawkach stosowanych w produktach spożywczych. Wysokie stężenie może doprowadzić do żółtych przebarwień skóry. Ponieważ E160e jest źródłem witaminy A, wysokie stężenie powoduje objawy zatrucia witaminą A.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego
- Ciemno czerwony barwnik stosowany w przemyśle spożywczym; słabo rozpuszczalny w wodzie.
- Naturalny barwnik, obecny w wielu roślinach. W celach przemysłowych wytwarzany z E160e lub wyodrębniany z roślin.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E161a Flawoksantyna
- Żółty barwnik stosowany w przemyśle spożywczym; słabo rozpuszczalny w wodzie.
- Naturalny barwnik, obecny w wielu roślinach. W celach przemysłowych przygotowywany z jaskrów (BOT gatunek: Ranunculus ).
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E161b Luteina
- Żółty barwnik żywności, słabo rozpuszczalny w wodzie .
- Naturalny barwnik występujący w wielu roślinach. W produkcji wytwarzany z traw.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E161c Kryptoksantyna
- Nadaje naturalną, żółtą barwę. Słabo rozpuszczalny w wodzie.
- Naturalny barwnik obecny w roślinach. Na skale produkcyjna otrzymywany z roślin z rodziny Physalis .
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E161d Rubiksantyna
- Nadaje naturalną, żółtą barwę. Słabo rozpuszczalny w wodzie.
- Naturalny barwnik obecny w roślinach. Na skale produkcyjna otrzymywany z roślin z rodziny Rosa .
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E161e Wioloksantyna
- Nadaje naturalną, żółtą barwę. Słabo rozpuszczalny w wodzie.
- Naturalny barwnik obecny w roślinach. Na skale produkcyjna otrzymywany z roślin z rodziny Viola .
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E161f Rodoksantyna
- Nadaje naturalną, żółtą barwę. Słabo rozpuszczalny w wodzie.
- Naturalny barwnik obecny w roślinach. Na skale produkcyjna otrzymywany z różnych gatunków roślin .
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E161g Kantaksantyna
- Barwi żywność na pomarańczowo. Słabo rozpuszczalny w wodzie .
- Naturalny barwnik obecny w roślinach i ptakach. Na skale produkcyjna otrzymywany z grzybów i piór flamingów. Jednakże syntetycznie jest produkowany głownie z karotenu.
- Brak efektów ubocznych w koncentracji obecnej w żywności. Problemy ze wzrokiem często pojawiają się podczas stosowania tabletek opalających.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E161h Cytranaksantyna
- Żółty barwnik żywności, słabo rozpuszczalny w wodzie.
- Naturalny barwnik występujący w wielu roślinach. Wytwarzany z różnych gatunków suszonych roślin.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E162 Ekstrakt buraczany, betanina
- Nadaje naturalną czerwoną barwę, wytwarzany z buraków.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E163 Antocyjany
E163a: cyjanidyna E163b: delfinidyna E163c: malwidyna E163d: pelargonidyna E163e: peonidyna E163f: petunidyna E163(i): wyciąg ze skórki winogron E163(ii): mieszanina antocyjanów E163(iii): wyciąg z czarnej porzeczki
- Antocyjany i antocyjanidyny stanowią dużą grupę barwników naturalnych. Barwa większości owoców, kwiatów i jagód jest złożona z kombinacji antocyjanów i antocyjanidynów. Antocyjany zawsze zawierają cząsteczkę węglowodanu, podczas gdy w antocyjanidynach brak jest tej cząsteczki. Poszczególne związki są izolowane z różnych gatunków roślin. E163(i)- (iii) są mieszaninami.
- E163a (cyjanidyna): czerwona barwa żywności E163b (delfinidyna): niebieska barwa żywności E163c (malwidyna): fioletowa barwa żywności E163d (pelargonidyna): pomarańczowa barwa żywności E163e (peonidyna): czerwono-brązowa barwa żywności E163f (petunidyna): ciemno czerwona barwa żywności - Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E170 Węglan wapnia
E170(i): węglan wapnia E170(ii): wodorowęglan wapnia (CI 77220) kreda
- Biały barwnik do powłok zewnętrznych, jak również substancja przeciwzbrylająca, wypełniająca (środki farmaceutyczne) i stabilizator konserw owocowych.
- Naturalny biały minerał.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E171 Dwutlenek tytanu
- Biały barwnik używany do pokrywania powierzchni oraz do separacji warstw; czynnik wybielający w pastach do zębów.
- Naturalny biały minerał.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E172 Tlenki żelaza
E172(i): czarny tlenek żelaza, CI 77499 E172(ii): czerwony tlenek żelaza, CI 77491 E172(iii): żółty tlenek żelaza, CI 77492
- Nadaje naturalną czerwono- brązową barwę.
- Stosowany tylko do pokrywania powierzchni.
- Naturalny minerał, przemysłowo produkowany z żelaza w proszku.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E173 Aluminium
- Srebrno-szary kolor. Używany tylko do powlekania powierzchni.
- Naturalny metal.
- Nieznane w ilościach dodawanych do żywności. Dzienne spożycie aluminium pochodzącego z naturalnych źródeł żywności jest wyższe niż spożycie w postaci dodatku. Wysokie stężenie aluminium może powodować kilka efektów ubocznych.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E174 Srebro
- Srebrno-szary kolor. Stosowany tylko do pokrywania powierzchni.
- Naturalny metal.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E175 Złoto
- Złoty kolor. Używany tylko do powlekania powierzchni.
- Naturalny metal.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
E180 Czerwień litolowa BK
- Czerwony barwnik używany do powłok zewnętrznych sera.
- Syntetyczny barwnik azowy, zawierający jony glinu i wapnia.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
181 Taniny
- Żółto-biały barwnik; jest jednak używany głównie jako aromat, np. aby nadać aromat maślany lub orzechowy.
- Naturalna mieszanina o złożonym składzie. Na skalę przemysłową wytwarzane z żołędzi lub produkowane syntetycznie.
- Nieznane przy zastosowaniu jako dodatku (bardzo ograniczone zastosowanie). Wysokie stężenie może powodować problemy żołądkowe i/lub ucisk tętnic.
- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.
|