Forum walecznego króliczka i jego dwóch rusałek ...
Składniki:
# 0,5 kg ziaren soi
# 2 marchewki
# 2 korzenie pietruszki
# cebula
# natka pietruszki
# jajko
# bułka tarta
# Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
# olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Soję namoczyć na noc, następnie ugotować (bez dodatku soli), zmielić. Marchew, pietruszkę obrać i starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać marchew i pietruszkę, podlać delikatnie wodą, posolić, dusić aż warzywa będą miękkie. Do zmielonej soi dodać warzywa, jajko, i przyprawy do smaku, całość wymieszać. Uformować niewielkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.
Do kotletów można dodać według uznania wszelkiego rodzaju warzywa, pieczarki, nasiona słonecznika, dyni, drobno posiekane orzechy włoskie. Kotlety wspaniale smakują upieczone na grillu, wtedy do panierki należy użyć sezam i owinąć kotlety w folię aluminiową.
Offline