Forum walecznego króliczka i jego dwóch rusałek ...
Składniki:
- 800 g bakłażanów,
- 3 cebule,
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 2 łyżki mąki (lub więcej, zależy od grubości i ilości plasterków)
- 2/3 szklanki wywaru z warzyw (ew. bulionu wegetariańskiego)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 drobno pokrojone pomidory
- sól, pieprz, czosnek
Sposób przyrządzania:
1) bakłażany obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki, posolić, odstawić na 1 godzinę. 2) bakłażany odsączyć, posypać pieprzem i mąką, podsmażyć na oliwie 3) cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat lub pomidory, podlać wywarem i dusić 4) sos doprawić, dodać czosnek, wrzucić usmażone bakłażany i chwilę razem dusić
Można bakłażany wrzucić od razu w punkcie 3), będą trochę bardziej rozgotowane i sos zrobi się papkowaty, ale nic nie straci na smaku.
Offline