Waleczny króliczek

Forum walecznego króliczka i jego dwóch rusałek ...


#1 01-06-2008 17:57:48

Magda

Administrator

Zarejestrowany: 29-05-2008
Posty: 77
Punktów :   

Dodatki spożywcze E-xxxx

Podobno w ciągu roku, człowiek spożywa ok. 5,5 kg chemicznych dodatków do żywności. Lista ta jest sporządzana przez "Komitet Naukowy Technologii Żywności". Teoretycznie, są to bezpieczne środki, które mogą dostać się na ową liste, tylko wtedy, kiedy spełniają następujące kryteria: istnieje technologiczna konieczność jego użycia, nie służy on do wprowadzania w błąd konsumentów, udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta. Jednak tajemnicze numery nie dają nam żadnych wskazówek do tego, czym naprawde są. Najprościej, można je podzielić na jedenaście grup:

E100 - E200 - barwniki,
E200 - E300 - środki konserwujące,
E300 - E400 - przeciwutleniacze,
E400 - E500 - emulgatory,
E400 - E500 - emulgatory i środki zagęszczające,
E500 - E600 - dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu,
E600 - E700 - wzmacniacze smaku,
E700 - E800 - antybiotyki,
E900 - E1202 - dodatki do żywności o różnym zastosowaniu,
E1400 - E1500 - modyfikowane skrobie (środki zagęszczające),
E1500 - E1525 - sztuczne wzmacniacze smaku


Offline

 

#2 01-06-2008 18:31:38

Magda

Administrator

Zarejestrowany: 29-05-2008
Posty: 77
Punktów :   

Re: Dodatki spożywcze E-xxxx

Informacje zaczerpnięte z Food-Info.net

E100- E200 Barwniki
 
E100  Kurkumina
E100(ii)  Kurkuma


- Kolor żywności zmienia się od żółtego do czerwonego, w zależności od pH (kwasowości). Nie jest dobrze         rozpuszczalny w wodzie

- Naturalny barwnik wyizolowany z korzeni i łodygi Yellowroot (łac. Curcuma longa lub Curcuma domestica ).  Kurkuma jest surowym ekstraktem, podczas gdy kurkumina oczyszczonym związkiem chemicznym. Związek ten nadaje przyprawie curry żółtą barwę

- Może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian


E101  Riboflawina

- Barwi żywność na żółto, sylabo rozpuszczana w wodzie.

- Naturalny barwnik obecny w żywności np: mleko, jaja, wątroba i warzywa. Komercyjnie produkowana z drożdży, także otrzymywana syntetycznie.

- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian. Mimo ze może być otrzymywana z mleka, na skale produkcyjna nie stosuje sie tej metody.


E101(ii) (inaczej E-106) Riboflawiny- 5'- fosforan

- Barwi żywność na żółto, sylabo rozpuszczana w wodzie.

- Naturalny barwnik obecny w żywności np: mleko, jaja, wątroba i warzywa. Komercyjnie produkowana z drożdży, także otrzymywana syntetycznie.

- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian. Mimo ze może być otrzymywana z mleka, na skale produkcyjna nie stosuje sie tej metody.


E102  Tartrazyna

- Barwi żywność na żółto. Bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy

- Tartrazyna jest barwnikiem azo. Nie odnotowano efektów ubocznych po spożyciu czystej tartrazyny. Wyjątek stanowią osoby z nietolerancja salicylanów (aspiryna, jagody, owoce); w tych przypadkach tartrazyna wzmaga objawy nietolerancji. W połączeniu z benzoesanami (E210-215), tartrazyna jest często odpowiedzialna za wystąpienie syndromu ADHD (nadpobudliwość) u dzieci. Barwnik ten jest także czynnikiem uwalniającym histaminę, dlatego po jego spożyciu astmatycy mogą odczuć wzmożone objawy choroby.

- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.


E104  Żółcień chinolinowa

- Nadaje zielono-żółtą barwę, dobrze rozpuszczalna w wodzie.

- Nie wykazuje skutków ubocznych dla stężeń, w których jest stosowany, aczkolwiek E104 może działać jako wyzwalacz histaminy.

- Może być spożywany przez wszystkie grupy religijne wegan i wegetarian.


E107 Żółcień 2G

-Barwi żywność na żółto, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy.

- E107 jest barwnikiem azo, zatem przyczynia sie do rozwoju alergii, nadpobudliwości i astmy. Jej zastosowanie jest ograniczone i w najbliższej przyszłości może zostać zakazane.

- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.


E110  Żółcień pomarańczowa FCF

- Nadaje żółtą barwę, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy.

- E110 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci.

- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian. 


E120  Karmina, Koszenila

- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

- Naturalny, czerwony barwnik żywności wyizolowany z owadów Coccus cacti, żyjących na różnych gatunkach sukulentów. E120 (i) jest czystym barwnikiem, podczas gdy E120 (ii) jest surowym ekstraktem.

- Brak efektów ubocznych w stężeniach używanych w żywności. Wzrastająca aktywność ruchowa została odnotowana w kilku przypadkach. Powiązanie z alergią jest dobrze znane gdy substancja ta jest używana w kosmetykach.

- Ponieważ jest to ekstrakt z owadów, E120 nie może być spożywany przez wegan i wegetarian a także przez niektóre ugrupowania religijne.


E122  Azorubina

- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy.

- Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi nie tolerujących salicylanów. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność dzieci.

- E122 może być spożywany przez wszystkie ugrupowania religijne, wegan i wegetarian.


E123  Amarant

- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. 

- Syntetyczny barwnik azowy.

- Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi nie tolerujących salicylanów. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność dzieci. Związek pomiędzy guzami a amarantem został ustalony dla szczurów, ale nie został udowodniony wśród ludzi. Pomimo to, wiele państw ograniczyło użycie amarantu do czasu przeprowadzenia dalszych testów, a dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) zostało obniżone do 0,5 mg/kg.

- Może być spożywany przez wszystkie ugrupowania religijne, wegan i wegetarian.


E124  Pąs 4R

- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy.

- Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi nie tolerujących salicylanów. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność dzieci.

- Może być spożywany przez wszystkie ugrupowania religijne, wegan i wegetarian.


E127  Erytrozyna

- Nadaje czerwoną barwę, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

- Syntetyczny czerwony barwnik zawierający jodynę.

- Wykazuje kilka skutków ubocznych dla stężeń stosowanych w żywności. Zwiększona nadpobudliwość zgłoszona w kilku przypadkach, jak również możliwe powiązania z mutagennością. Erytrozyna powoduje zwiększoną czułość na światło u osób nadwrażliwych. W zwiększonych stężeniach erytrozyna zakłóca metabolizm jodyny. Jednakże takie stężenia nie są stosowane w żywności.


E128  Czerwień 2G
- Nadaje czerwoną barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy.

- Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, dlatego też wzmacnia objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem może wywoływać nadczynność u dzieci. Ponadto czerwień 2G może wywoływać anemię i może być czynnikiem mutagennym. W związku z tym, zastosowanie barwnika zostało mocno ograniczone, a dopuszczalna dzienna dawka zmniejszona.

- Może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.


E129  Czerwień Allura AC

- Nadaje czerwoną barwę, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy.

- E129 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci. Jeden z produktów degradacji tego związku, może powodować raka pęcherza u zwierząt, jeśli jest obecny w wysokim stężeniu.

- Może być spożywana przez wyznawców wszystkich religii, wegan i wegetarian.


E131  Błękit patentowy V

- Nadaje niebieską barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. 

- Syntetyczny niebieski barwnik.

- Skutki uboczne zdarzają się rzadko w takich stężeniach, w jakich są stosowane jest do żywności. Są doniesienia o rzadkich przypadkach alergicznych reakcji, ze względu na łączenie się barwnika z białkami organizmu. Może powodować wzmożenie wydzielania histaminy.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy oraz wegan i wegetarian.


E132  Indygotyna

- Nadaje niebieską barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. 

- Niebieski barwnik naturalnie występujący w krzewie Indigofera tinctoria , chociaż na skale produkcyjna wytwarzany syntetycznie.

- W stężeniu obecnym w żywności bardzo rzadko powoduje efekty uboczne. Z powodu wiązania się tego barwnika z Białkami, sporadycznie mogą wystąpić reakcje alergiczne. Jest on także zdolny do uwalniania histaminy.

- Może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.


E133  Błękit brylantowy FCF

- Nadaje niebieską barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

- Syntetyczny niebieski barwnik.

- Znajduje się w lodach i kilku innych produktach spożywczych; głownie używany do produkcji kosmetyków.

- Przy koncentracji obecnej w produktach efekty uboczne występują rzadko. W niektórych przypadkach odnotowano reakcje alergiczne.

- Może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.


E140  Chlorofile
- Nadaje zieloną barwę, dobrze rozpuszczalny w wodzie barwnik żywności.

- Naturalny zielony barwnik, który występuje we wszystkich roślinach i glonach. Na skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny.

- Może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.


E141  Chlorofili kompleksy miedziowe

- Nadaje zieloną barwę,  E141 (i) jest rozpuszczalny w wodzie, a E141 (ii) jest rozpuszczalny w oleju.

-  Syntetyczne miedziowe kompleksy chlorofili (E140) są naturalnym zielonym barwnikiem, który występuje we wszystkich roślinach i glonach. E141 na skale produkcyjna otrzymywany jest z pokrzywy, traw i lucerny. Podczas chemicznej de-estryfikacji chlorofilu, wytwarzane są feofityny.

- Miedz jest uwalniana w czasie ogrzewania E141; jakkolwiek, miedz zawarta w tym związku nie osiąga stężenia toksycznego.

- Może być spożywane przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.

E142  Zieleń S
- Nadaje zieloną barwę, barwnik syntetyczny

- Syntetyczny zielony barwnik.

- Nadanie żywności zielonej barwy. E142 jest rozpuszczalny w wodzie, ale niestabilny w roztworach kwasów i zasad.

- Niewiele skutków ubocznych jest znanych, są Doniesienia o przypadkach alergii i anemii.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E150a-d  Karmel

E150a karmel alkaliczny, karmel klasy I
E150b karmel zasadowo-siarczynowy, karmel klasy II
E150c karmel amoniakalny, karmel klasy III
E150d karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV

- Kolory: od brązowego do czarnego. Rozpuszczalny w wodzie, o specyficznym, czasami gorzkim smaku.

- Mieszanki o kompleksowej barwie brązowej. Wytworzone przez ogrzewanie na sucho lub palenie cukru w obecności zasad, amoniaku, siarczynu lub ich kombinacji.

- Przy spożyciu dużych dawek E150c i E150d mogą wystąpić problemy jelitowe. Ze względu na złożoną budowę związku nadal prowadzi się badania toksykologiczne.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.

E151  Czerń brylantowa BN

- Nadaje czarna barwę. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy.

- Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi z nadwrażliwością na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, zatem wzmacnia objawy astmy. Przy występowaniu z benzoesanem powoduje nadczynność u dzieci. W jelitach, może być przekształcony przez bakterie do prawdopodobnie niebezpiecznych składników, stąd wynika raczej niskie ADI i ograniczenie jego zastosowania.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E153  Węgiel

- Czarny, nierozpuszczalny w wodzie barwnik. Stosowany również jako środek filtracyjny.

- Naturalny pierwiastek, wytwarzany przez spalenie(zwęglenie) części roślinnych.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E154  Brąz FK

- Brązowy barwnik żywności, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

- Mieszanina syntetycznych barwników azowych.

- Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, zatem może wzmacniać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wywołuje nadczynność u dzieci. Kilka składników mieszaniny może być czynnikami mutagennymi; stąd jego użycie zostało ograniczone do kilku produktów.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E155  Brąz HT

- Brązowy barwnik żywności, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

- Syntetyczny barwnik azowy.

- Ponieważ jest to barwnik azowy, to może wywoływać nietolerancję u ludzi nadwrażliwych na salicylany. Dodatkowo uwalnia on histaminę, dlatego też wzmacnia objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem może wywoływać nadczynność u dzieci.

-  Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E160a  Alfa-, Beta- i Gamma- karoten

E160a (i): β -karoten (syntetyczny), CI 40800
E160a (ii): α-,β-,γ-karoten (mieszanina), CI 75130
E160a (iii): β-karoten (naturalny)

- Nierozpuszczalne w wodzie barwniki żywności o barwie od żółtej do pomarańczowej, zależnie od rozpuszczalnika użytego przy ekstrakcji.

- Naturalny barwnik wydzielany z kilku roślin; do celów przemysłowych uzyskiwany jest z marchwi. E160a (i) produkowany jest syntetycznie. Karotenoidy występują jako izomery, składające się z wielu chemicznie identycznych, ale stereochemicznie różnych części składowych. Rzeczywisty skład jest uzależniony od gatunku rośliny.

- Nieznane w stężeniach występujących w żywności. Wysokie stężenie wywołuje żółty koloryt skóry. Karoten jest źródłem witaminy A (2 części karotenu równają się jednej części witaminy A), dlatego też wysokie stężenie będzie wywoływało objawy zatrucia witaminą A.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E160b  Annatto, Biksyna, Norbiksyna

- Barwniki spożywcze o kolorach od czerwonego do brązowego, w zależności od rozpuszczalnika użytego do ekstrakcji.

- Naturalny barwnik izolowany z nasion drzewa annatto (Bixa orellana) . Annatto jest nazwą surowego wyciągu, podczas gdy biksyna jest barwnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach a norbiksyna w wodzie.

- Annatto może spowodować alergie i egzemę. (nie zawsze wiadomo, który czynnik w mieszaninie jest odpowiedzialny za efekty uboczne).

-  Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E160c  Ekstrakt z papryki

- Ciemnoczerwony barwnik spożywczy, jak również przyprawa.

- Naturalny barwnik izolowany z pieprzu (Capsicum annuum). Mieszanina ta zawiera głównie kapsoksantynę i kapsorubinę.

-  Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E160d  Likopen

- Ciemno czerwony barwnik stosowany w przemyśle spożywczym.

- Naturalny barwnik, obecny w wielu żółtych i czerwonych roślinach i owocach. W celach przemysłowych wyodrębniany z pomidorów.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E160e  Beta-apo-8'-karotenal

- Ciemno czerwony barwnik stosowany w przemyśle spożywczym, rozpuszczalny tylko w olejach.

- Naturalny barwnik, obecny w wielu roślinach. W celach przemysłowych wytwarzany z karotenu lub wyodrębniany z roślin.

- Brak znanych efektów ubocznych w dawkach stosowanych w produktach spożywczych. Wysokie stężenie może doprowadzić do żółtych przebarwień skóry. Ponieważ E160e jest źródłem witaminy A, wysokie stężenie powoduje objawy zatrucia witaminą A.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E160f  Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego

- Ciemno czerwony barwnik stosowany w przemyśle spożywczym; słabo rozpuszczalny w wodzie.

- Naturalny barwnik, obecny w wielu roślinach. W celach przemysłowych wytwarzany z E160e lub wyodrębniany z roślin.

-  Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E161a  Flawoksantyna

- Żółty barwnik stosowany w przemyśle spożywczym; słabo rozpuszczalny w wodzie.

- Naturalny barwnik, obecny w wielu roślinach. W celach przemysłowych przygotowywany z jaskrów (BOT gatunek: Ranunculus ).

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E161b  Luteina

- Żółty barwnik żywności, słabo rozpuszczalny w wodzie .

- Naturalny barwnik występujący w wielu roślinach. W produkcji wytwarzany z traw.

-  Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E161c  Kryptoksantyna

- Nadaje naturalną, żółtą barwę. Słabo rozpuszczalny w wodzie.

- Naturalny barwnik obecny w roślinach. Na skale produkcyjna otrzymywany z roślin z rodziny Physalis .

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E161d  Rubiksantyna

- Nadaje naturalną, żółtą barwę. Słabo rozpuszczalny w wodzie.

- Naturalny barwnik obecny w roślinach. Na skale produkcyjna otrzymywany z roślin z rodziny Rosa .

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E161e  Wioloksantyna

- Nadaje naturalną, żółtą barwę. Słabo rozpuszczalny w wodzie.

- Naturalny barwnik obecny w roślinach. Na skale produkcyjna otrzymywany z roślin z rodziny Viola .

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E161f  Rodoksantyna

- Nadaje naturalną, żółtą barwę. Słabo rozpuszczalny w wodzie.

- Naturalny barwnik obecny w roślinach. Na skale produkcyjna otrzymywany z różnych gatunków roślin .

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E161g  Kantaksantyna

- Barwi żywność na pomarańczowo. Słabo rozpuszczalny w wodzie .

- Naturalny barwnik obecny w roślinach i ptakach. Na skale produkcyjna otrzymywany z grzybów i piór flamingów. Jednakże syntetycznie jest produkowany głownie z karotenu.

- Brak efektów ubocznych w koncentracji obecnej w żywności. Problemy ze wzrokiem często pojawiają się podczas stosowania tabletek opalających.

-  Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E161h  Cytranaksantyna

- Żółty barwnik żywności, słabo rozpuszczalny w wodzie.

- Naturalny barwnik występujący w wielu roślinach. Wytwarzany z różnych gatunków suszonych roślin.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E162  Ekstrakt buraczany, betanina

- Nadaje naturalną czerwoną barwę,  wytwarzany z buraków.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E163  Antocyjany

E163a: cyjanidyna
E163b: delfinidyna
E163c: malwidyna
E163d: pelargonidyna
E163e: peonidyna
E163f: petunidyna
E163(i): wyciąg ze skórki winogron
E163(ii): mieszanina antocyjanów
E163(iii): wyciąg z czarnej porzeczki

- Antocyjany i antocyjanidyny stanowią dużą grupę barwników naturalnych. Barwa większości owoców, kwiatów i jagód jest złożona z kombinacji antocyjanów i antocyjanidynów. Antocyjany zawsze zawierają cząsteczkę węglowodanu, podczas gdy w antocyjanidynach brak jest tej cząsteczki. Poszczególne związki są izolowane z różnych gatunków roślin. E163(i)- (iii) są mieszaninami.

- E163a (cyjanidyna): czerwona barwa żywności
  E163b (delfinidyna): niebieska barwa żywności
  E163c (malwidyna): fioletowa barwa żywności
  E163d (pelargonidyna): pomarańczowa barwa żywności
  E163e (peonidyna): czerwono-brązowa barwa żywności
  E163f (petunidyna): ciemno czerwona barwa żywności

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E170  Węglan wapnia

E170(i): węglan wapnia
E170(ii): wodorowęglan wapnia (CI 77220)
kreda

- Biały barwnik do powłok zewnętrznych, jak również substancja przeciwzbrylająca, wypełniająca (środki farmaceutyczne) i stabilizator konserw owocowych.

- Naturalny biały minerał.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E171  Dwutlenek tytanu

- Biały barwnik używany do pokrywania powierzchni oraz do separacji warstw; czynnik wybielający w pastach do zębów.

- Naturalny biały minerał.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E172  Tlenki żelaza

E172(i): czarny tlenek żelaza, CI 77499
E172(ii): czerwony tlenek żelaza, CI 77491
E172(iii): żółty tlenek żelaza, CI 77492

- Nadaje naturalną czerwono- brązową barwę.

- Stosowany tylko do pokrywania powierzchni.

- Naturalny minerał, przemysłowo produkowany z żelaza w proszku.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E173  Aluminium

- Srebrno-szary kolor. Używany tylko do powlekania powierzchni.

- Naturalny metal.

- Nieznane w ilościach dodawanych do żywności. Dzienne spożycie aluminium pochodzącego z naturalnych źródeł żywności jest wyższe niż spożycie w postaci dodatku. Wysokie stężenie aluminium może powodować kilka efektów ubocznych.

-  Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E174  Srebro

- Srebrno-szary kolor. Stosowany tylko do pokrywania powierzchni.

- Naturalny metal.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E175  Złoto

- Złoty kolor. Używany tylko do powlekania powierzchni.

- Naturalny metal.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


E180  Czerwień litolowa BK

- Czerwony barwnik używany do powłok zewnętrznych sera.

- Syntetyczny barwnik azowy, zawierający jony glinu i wapnia.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


181  Taniny

- Żółto-biały barwnik; jest jednak używany głównie jako aromat, np. aby nadać aromat maślany lub orzechowy.

- Naturalna mieszanina o złożonym składzie. Na skalę przemysłową wytwarzane z żołędzi lub produkowane syntetycznie.

- Nieznane przy zastosowaniu jako dodatku (bardzo ograniczone zastosowanie). Wysokie stężenie może powodować problemy żołądkowe i/lub ucisk tętnic.

- Może być spożywany z żywnością przez wszystkie religijne grupy, wegan i wegetarian.


Offline

 

#3 02-06-2008 13:20:36

Magda

Administrator

Zarejestrowany: 29-05-2008
Posty: 77
Punktów :   

Re: Dodatki spożywcze E-xxxx

Informacje zaczerpnięte z Food-Info.net

### W TRAKCIE TWORZENIA ###

E200 - E300 Środki konserwujące


E200  Kwas sorbinowy (sorbowy)

Naturalny środek konserwujący

E201  Sorbinian sodu
Syntetyczny środek konserwujący

E202  Sorbinian potasu
Syntetyczny środek konserwujący

E203 Sorbinian wapnia
Syntetyczny środek konserwujący

E210  Kwas benzoesowy
Naturalny środek konserwujący

E211 Benzoesan sodu
Syntetyczny środek konserwujący

E212  Benzoesan potasu
Syntetyczny środek konserwujący

E213  Benzoesan wapnia
Syntetyczny środek konserwujący

E214  Para-hydroksybenzoesan etylu
Syntetyczny środek konserwujący

E215  Sól sodowa para-hydroksybenzoesanu etylu
Syntetyczny środek konserwujący

E216 Para-hydroksybenzoesan propylu
Syntetyczny środek konserwujący

E217  Sól sodowa E216
Syntetyczny środek konserwujący

E218  Para-hydroksybenzoesan metylu
Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego

E219  Sól sodowa E218
Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego

E220  Dwutlenek siarki
Naturalny środek konserwujący

E221  Siarczyn sodu
Syntetyczny środek konserwujący

E222  Wodorosiarczyn sodu
Syntetyczny środek konserwujący; środek bielący

E223  Dwusiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu)
Syntetyczny środek konserwujący; przeciwutleniacz

E224  Dwusiarczyn potasu (pirosiarczyn potasu)
Syntetyczny środek konserwujący

E225  Siarczyn potasu
Syntetyczny środek konserwujący

E226 Siarczyn wapnia Syntetyczny środek konserwujący

E227 Wodorosiarczyn wapnia
Syntetyczny środek konserwujący

E228 Wodorosiarczyn potasu
Syntetyczny środek konserwujący

E230 Bifenyl (difenyl)
Syntetyczny środek konserwujący

E231 2-hydroksydifenyl (orto-fenylofenol)
Syntetyczny środek konserwujący

E232 Orto-fenylofenolan sodu
Syntetyczny środek konserwujący

E233 Tiabendazol
Syntetyczny środek konserwujący

E234 Nizyna
Naturalny antybiotyk

E235 Natamycyna
Naturalny antybiotyk

E236 Kwas mrówkowy
Naturalny kwas, środek konserwujący

E237 Mrówczan sodu
Naturalna sól, środek konserwujący

E238 Mrówczan wapnia
Naturalna sól, środek konserwujący

E239 Hexametylenoczteroamina
Syntetyczny środek konserwujący

E240 Aldehyd mrówkowy (formaldehyd)
Środek konserwujący

E242  Dwuwęglan dimetylu
Syntetyczny środek konserwujący

E249  Azotyn potasu
Naturalna sól, środek konserwujący

E250  Azotyn sodu
Naturalna sól, środek konserwujący

E251  Azotan sodu
Naturalna sól, środek konserwujący

E252 Azotan potasu
Naturalna sól, środek konserwujący

E260 Kwas octowy
Naturalny kwas, środek konserwujący

E261 Octan potasu
Naturalna sól, środek konserwujący

E262 Dioctan sodu
Naturalna sól, środek konserwujący

E263 Octan wapnia
Naturalna sól, środek konserwujący

E270 Kwas mlekowy
Naturalny kwas

E280 Kwas propionowy
Naturalny kwas

E281 Propionian sodu
Naturalna sól

E282 Propionian wapnia
Naturalna sól

E283 Propionian potasu
Naturalna sól

E284 Kwas borowy
Naturalny kwas

E285 Tetraboran sodu
Naturalny kwas

E290 Dwutlenek węgla
Naturalny gaz

E296  Kwas jabłkowy
Kwas

E297  Kwas fumarowy
Naturalny kwas


Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.pledytor zdjęć