Forum walecznego króliczka i jego dwóch rusałek ...
Składniki:
# 6 łyżek oliwy
# 2 łyżki m±ki
# duuużo gałki muszkatołowej, ¶wieżo startej
# mikroskopijna szczypta kurkumy
# 1 szklanka mleka sojowego, najlepiej gor±cego
# sól
Sposób przyrz±dzania:
Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy m±kę i robimy zasmażkę. Gdy się spieni, dodajemy przyprawy, mieszamy, a następnie dolewamy gor±ce mleko sojowe, intensywnie mieszaj±c. Gdy sos zgęstnieje, natychmiast polewamy nim to, co ma być polane, czyli na przykład: szparagi (mniam!), brokuły, kalafiora, ryż, kaszę, jak±kolwiek zapiekankę lub pizzę (w zastępstwie żółtego sera). Można następnie zapiec, wszystko wymienione oprócz szparagów:) W czasie zapiekania na wierzchu sosu zrobi się fajna, ciemniejsza skorupka. Oczywi¶cie bez zapiekania sos jest również bardzo smaczny.
Offline